Aplikace na ochranu půdy

Aplikace na ochranu půdy

Zemědělská půda je u nás stále více ohrožena erozí. Na podporu zachování její kvality vytvořilo Ministerstvo zemědělství hned několik webových aplikací.  

_protierozni-kalkulacka2

Díky této internetové aplikaci zemědělci přesně uvidí, jaká část jejich polí je nejohroženější. Dozvědí se, jak pozemky chránit, jaké plodiny zasít, jak půdu obdělávat nebo jaký správný osevní postup zvolit. To vše na základě vyhodnocení konkrétních místních podmínek a specifických potřeb uživatele.

_limity-pudy2

Aplikace si klade za cíl podpořit zachování nejkvalitnější zemědělské půdy pro zemědělskou produkci. Při plánování staveb pomůže nejen lidem, ale i developerům. Jsou zde totiž sdružená data od katastrálních úřadů, obcí s rozšířenou působností i například údaje o zaměstnanosti v regionech. Jedním z cílů programu je snaha pomoci řešit problematiku využití zemědělských brownfieldů, které v aplikaci také najdete. Minimální vyhledávací velikost je 10 hektarů.

_bilancni-lakulacka2

Tato aplikace nabízí zemědělcům možnost on-line výpočtu bilance organické hmoty na půdním bloku. Ta totiž příznivě ovlivňuje fyzikální a chemické vlastnosti půdy, je základním faktorem půdní úrodnosti a v převážné míře je podmínkou existence bohaté půdní bioty. Půdy dobře zásobené organickou hmotou mají vyšší schopnost vyrovnávat výkyvy počasí i dalších faktorů a lépe odolávají suchu a přívalovým srážkám. Uživatel po zadání údajů o plodinách, použitých organických hnojivech a jejich dávkách, pěstovaných meziplodinách apod. zjistí bilanci uhlíku na daném pozemku.

_intersucho-logo

Projekt je systém pro sledování meteorologického a zemědělského sucha. Je určen především pro zemědělce, lesníky, sadaře a vinaře. Informace o aktuálním stavu půdy a vegetace předpovídá web s desetidenní předpovědí počasí.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Foto: Profimedia.cz

Sdílejte článek:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Sdílejte článek:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn